Co se vyplatí studovat

Učňovské obory

Učňovské obory se netěší velké oblibě. Většina dětí jde raději na obory, které jsou ukončeny maturitní zkouškou ale je to chyba. Učňovské obory totiž zahrnují většinu řemesel, které jsou v dnešní době velice potřeba. Třeba instalatér si může vydělat mnohem více než řadový absolvent obchodní akademie či podobné školy. Samozřejmě na řemeslo musí být dítě zase trochu zručnější. Takže se toho nebojte. Tesaři, kováři, instalatéři, zedníci a podobné profese jsou v současné době velice žádané a o žáky mezi sebou bojují. Tím pádem můžou mít i dost výhod, jako jsou placené praxe, příspěvky od školy za prospěch a podobně.

třída

Maturitní obory

Co se maturitních oborů týče, pokud má dítě skvělý prospěch a nemá jasnou vizi do budoucna, je ideální pokračovat na gymnázium. Skvělou volbou jsou také střední zdravotnické či pedagogické školy. Obchodní akademie a jazykové školy by měly být odrazovým můstkem k vysokým školám stejně jako je to u gymnázií avšak rozhodně se to nedá říct o všech. Kvalita se liší a s maturitou v obchodním oboru není člověk k ničemu kvalifikovaný.

instalatér

Vysokoškolské obory

Co se platu týče nejlépe placení pracovníci s vysokoškolským vzděláním jsou především pracovníci v oboru IT technologií, manažerské pozice (ekonomie a pod), lidé s vystudovaným cizím jazykem, který umí aktivně používat a také lékaři a právníci. Avšak vystudovat takové obory není zrovna jednoduché. Co se vysokoškolsky vzdělaných lidí týče, nejhůře jsou placeni v sociálních službách a ve školství. Do těchto oborů jdou ale většinou lidé, kterým nejde o velké výdělky ale jdou si za svým ideálem.

Hlavní je, být v životě šťastný. Proto je dobré nechat na dětech, aby si školu vybrali sami. Rozhodnutí jim ovlivní celý život a opravdu nechcete, aby vám měli špatný výběr školy za zlé. Jediné co pro ně můžete udělat je navštívit vybrané školy a pomoci mu s rozhodnutím takto.